HomeNieuwsSchoolSchoolfondsArchiefGalerieEnglishSponsor login

Jaarverslag 2014

Jaarverslag 2014 van de Rockanjeschool in Ghana.
Graag wil ik dit verslag beginnen, om namens ons bestuur in Nederland en het schoolbestuur van de Rockanjeschool in Old Tafo Kumasi te Ghana, iedereen te bedanken die ook dit jaar weer zijn steun heeft gegeven en belangstelling heeft getoond voor dit schoolproject in Ghana. We mogen dankbaar zijn voor zoveel goede dingen, die ook dit jaar weer gerealiseerd konden worden. Momenteel krijgen 1375 kinderen les op de Rockanjeschool en dat zijn er nog steeds te veel. De klassen zijn overvol en dat is niet prettig voor de kinderen en hun leerkrachten. Daarom hopen we dat de nieuwe school in het dorpje Mampongteng snel gereed komt zodat veel kinderen, die uit die buurt komen, daar naar school kunnen gaan.

 

Gelukkig is de gezondheidstoestand van personeel en leerlingen goed te noemen. De ziektegevallen van Malaria nemen af, door het gebruik van de muskietennetten en goede voorlichting. De Ebola crisis, die nog steeds in enkele West Afrikaanse landen heerst, heeft Ghana gelukkig nog niet bereikt. De regering heeft goede maatregelen genomen en in alle steden en dorpen worden de mensen voorgelicht hoe deze ziekte te voorkomen.

Enkele problemen deden zich echter voor rondom de bouw van de nieuwe school in Mampongteng. De grond daar is eigendom van de Presbyteriaanse kerk, maar een chief (oudste en tevens de baas van een van de dorpen) beweerde dat een heel klein gedeelte nog steeds aan hem en zijn familie toebehoorde. Na grondig onderzoek bleek dit inderdaad waar te zijn. De bouw kon daardoor enkele maanden niet doorgaan. Er moest onderhandeld worden, zo gaan die dingen nu eenmaal in Ghana en dat duurt lang. Gelukkig kon men de oude Chief overtuigen, dat onderwijs belangrijk is voor de jeugd in zijn gemeenschap en dat dit niet het onderwerp mocht worden van discussie. Nadat men hem een heerlijke maaltijd had voorgezet en hem drie flessen jenever had gegeven met daarbij nog een enveloppe met inhoud, tekende hij voor afstand van het kleine stukje grond. De bouw kon toen weer voortgang vinden. Dit jaar nog wil men in ieder geval drie klassen voor gebruik klaarmaken.

Onze coördinator Mr. Ebenezer Mensah ontving in april een “award” van de Presbyteriaanse kerk in Ghana als waardering voor zijn goede diensten aan kerk en school bewezen en voor de goede en vriendschappelijke samenwerking tussen het bestuur van de Rockanjeschool in Kumasi en de partners van de stichting Old Tafo in Holland. Deze waardering is zeker op zijn plaats. Mr. Ebenezer Mensah is al sinds 1995 onze betrouwbare tussenpersoon in Ghana. Hij is geliefd bij de bevolking van Old Tafo en is voor ons onmisbaar. Zonder hem zouden wij voor veel meer problemen komen te staan. Het succes van dit schoolproject hebben we deels ook aan hem te danken.

Van het geld dat de Rabobank vorig jaar schonk, werden al vast schoolbanken en kasten gemaakt door onze timmerman Mr. Yeboah en leerlingen van de hogere klassen hielpen hem daarbij.

 

Ondertussen werd er dit jaar weer heel veel in Nederland georganiseerd. De jaarlijkse verkoop op 30 april van Mevrouw Petra Molenaar en haar kinderen Isabel en Timo op de Oranjemarkt in Rockanje en de barbecue georganiseerd door de Plantenkwekerij “Decorum Company” in Honselersdijk brachten aardig wat geld op. Op zaterdag 31 mei werd er in Oostvoorne weer een “Bos en Burchtfair”gehouden. Van de “Boeren en Tuinders Voorne – Putten” hadden we weer heel veel mooie producten gekregen. Dit jaar ook weer veel bloemen en planten van tuinders uit het Westland via de familie Molenaar en veel fruit van de firma “Tuinderij Vers”. De 10e Bos en Burchtfair,was dus dit keer een jubileum. Het werd een prachtige en zonnige dag. De opbrengst was dan ook geweldig. € 5107, 87. Dit bedrag kwam weer in zijn geheel ten goede aan de Rockanjeschool in Kumasi. Een gedeelte hiervan werd gebruikt voor het vervoer van 4 pallets Engelstalige boeken, die vanuit Canada verstuurd werden en bestemd voor de bibliotheek van de Rockanjeschool. Deze boeken waren verzameld door vrijwilligers in Canada. Het restant van de opbrengst werd gebruikt voor het schoolfonds om de allerarmste kinderen van schoolbenodigdheden en medische zorg te kunnen voorzien.

Alle leerlingen van de laatste klas van de Junior Highschool slaagden voor hun eindexamen. 53 jongens en 45 meisjes. Op 16 juni werd hun diploma uitgereikt en het werd een feestelijke dag.
De leerlingen van klas 5 en 6 waren dit jaar aan de beurt voor een schoolreisje. Daar hadden ze lang naar uitgekeken. Veel kinderen gaan nooit op vakantie. Met de schoolbus gingen ze op 20 juni naar Cape Coast, en Elmina, twee plaatsen langs de zuidkust, bekend om de forten en kastelen uit de 17e eeuw. Na bezichtiging volgde er nog een picknick op het strand. Een heerlijke dag voor de kinderen.Op 24 juni kwam een einde aan het schooljaar en kregen alle kinderen vakantie. Van deze vakantie maakten de schilders gebruik om de school weer een verfbeurt te geven aan de buitenkant. Ook werden de meest urgente reparaties verricht. Dankzij de jaarlijkse subsidie die wij van de gemeente Westvoorne ontvangen kon dit gerealiseerd worden en zag de school er weer netjes uit.

 

Op 18 september werd de school weer geopend voor het nieuwe school jaar 2014/2015. De eerste week werd er nog geen les gegeven. De school moest eerst grondig worden schoongemaakt. Alle leerlingen van de basis school gingen aan de slag en er werd geboend, geveegd en gedweild, totdat alles er weer keurig uitzag. De ouders kregen in deze week de gelegenheid om hun kinderen aan te melden. Dat bracht weer een hele drukte met zich mee. Honderden mensen verzochten om toelating voor hun kinderen op de Rockanjeschool, maar net als vorige jaren moesten er velen teleurgesteld worden. Dit heeft iedere keer weer veel onbegrip ten gevolge. Het schoolbestuur gaat nu in beraad hoe men dit probleem voor eens en altijd kan oplossen.

Op 29 oktober deed zich een ander probleem voor. De school was nog maar nauwelijks begonnen toen alle ambtenaren in Ghana in staking gingen, dus ook de onderwijzers. Men eiste een betere pensioenregeling van het gouvernement. Pas na twee weken,toen de eis was ingewilligd, ging iedereen weer aan het werk.

Na vijf jaar trouwe dienst, werd er afscheid genomen van Mrs. Evelyn Abunyewa. Zij was in deze tijd de directrice van de basisschool. Als waardering voor haar goede diensten, kreeg ze op het afscheidsfeestje een gasfornuis cadeau. Wij bedanken Evelyn en wensen haar nog veel gelukkige jaren toe op de nieuwe school.

 

We mogen met dankbaarheid afscheid nemen van het jaar 2014. Het was een jaar, waarin weer veel goeds tot stand kwam. Daarom alle sponsors en gulle gevers nogmaals hartelijk bedankt !!
Wij hopen dat u ons ook het komende jaar weer blijft steunen. Er is veel geld nodig om een nieuwe school te bouwen en ieder bedrag, groot of klein is bij ons erg welkom Wij blijven u natuurlijk regelmatig op de hoogte houden van alles wat er op de school gebeurd. Het laatste nieuws kunt u natuurlijk altijd lezen op de website “Tuinderij Vers’ in Brielle heeft ook dit jaar weer de internetverbinding mogelijk gemaakt.

Namens het bestuur van onze stichting en het schoolbestuur, ouders en leerlingen van de Rockanjeschool in Kumasi wens ik u allen een gezond en gelukkig 2015 toe.