HomeNieuwsSchoolSchoolfondsArchiefGalerieEnglishSponsor login

Rockanjeschool dubbel feest

Op 19 oktober 2016 bestond de Rockanjeschool in Old Tafo 20 jaar Maar ook is de officiële opening van de nieuwe school in Mamponteng gevierd. Natuurlijk konden we daar niet ontbreken en zijn we met een delegatie uit Nederland en Canada naar Ghana afgereisd om de festiviteiten van dichtbij mee te maken.

Op de Rockanjeschool werden we bij aankomst hartelijk begroet door alle kinderen en leraren. De festiviteiten bestonden uit vele speeches en leuke dansjes, opgevoerd door de leerlingen volgens Ghanese traditie. De planning was dat de viering ca. 2 uur zou duren maar dat liep natuurlijk wel weer een beetje uit.

Op het programma stond ook de officiële opening van het “Rockanje Presbyterian educational complex” gepland, hiervoor moesten we ca. 8 Km naar het plaatsje Mamponteng rijden waar 5 jaar geleden het startsein voor de bouw van de school werd gegeven. De omgeving was toen nog een bosgebied maar na 5 jaar van bomen kappen, egaliseren en bouwen is het resultaat dat er nu een mooie school staat waar we kunnen starten met 2 kleuterklassen en 2 basisschool klassen, daarnaast is er ook een toilet gebouw neergezet met stromend water dat uit de put opgepompt kan worden die we hebben laten aangelegen.

Het water uit deze put is getest en is drinkbaar, het wordt opgepompt naar een tank op het dak van de school en vandaar uit loopt het ook naar de toiletten zodat daar ook water aanwezig is na toilet bezoek. Helaas is er nog geen stroom in dit gebied en wordt er elke week een aggregaat van de Rockanjeschool gehaald om de tank weer vol te pompen.

 

Wat heel leuk om te zien is, is dat er rond de school nu ook flink gebouwd wordt, mensen bouwen er huizen en bedrijfjes en zo ontstaat er een heel dorpje rond de school. Hierdoor zal de bereikbaarheid en stroomvoorziening waarschijnlijk ook snel verbeterd worden.

De Officiële opening op de nieuwe school was heel leuk, naast traditionele dansjes werd er ook gezongen en gesproken door kinderen en natuurlijk waren er ook speeches met als hoogtepunt de officiële opening en inzegening van de school hierbij werd een mooi plakkaat onthuld.

Traditie is dat we bij bijzondere gebeurtenissen ook langs de “Tafo Hene” gaan en hem vertellen wat we allemaal gerealiseerd hebben. Hij vind dat ons project heel veel goeds bijdraagt voor de lokale bevolking en hoopt dat wij ons werk zullen blijven voortzetten. Na nog enkele foto’s met de Tafo Hene was dit een geslaagde dag en hebben we weer genoeg om over na te praten.

 

Over 5 jaar wordt het 25 jarig bestaan van de Rockanjeschool en 5 jarig bestaan van het Educational complex groots gevierd, dat is ons nu al verteld, dus op naar 2021, ondertussen blijven wij ons inzetten voor dit mooie project.

Wilt ons helpen? een gift is altijd van harte welkom, Enthousiast geworden? Als u ons project met eigen ogen wilt zien dan willen wij u daar graag bij helpen, neem daarvoor contact met ons op en wij regelen, via onze lokale mensen, uw bezoek.